Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Novice

 • Čudoviti Mars
  Slika za novico

  V bližini opozicije in dneva, ko nam je bil najbliže od leta 2003, smo uspeli najti tudi trenutek, da smo posneli Mars in pri tem testirali našo novo pridobitev – korektor disperzije. Na naše presenečenje smo na posnetkih zabeležili tudi vrtenje Marsa, zato smo pripravili tudi kratko animacijo, na kateri je to lepo vidno.

  Preberi več …

 • Opazovanje Perzeidov z LivadaLAB
  Slika za novico

  V soboto, 11. 8. 2018, smo se odzvali vabilu projekta LivadaLAB k skupnemu opazovanju vrhunca letošnjega meteorskega roja Perzeidov.

  Preberi več …

 • Lunin mrk 27. julija 2018
  Slika za novico

  Zvečer 27. 7. 2018 je bil v Sloveniji viden popoln Lunin mrk, prvi po 28. 9. 2015. Mrk je potekal od vzhoda Lune ob 20:33 do konca polsenčne faze ob 1:28. Popolna faza, ko je Luna povsem v Zemljini senci, je bila med 21:30 in 23:13, maksimum mrka pa ob 22:21.

  Preberi več …

 • Planeti ob solsticiju
  Slika za novico

  V letošnjem poletju so planeti Jupiter, Saturn in Mars razporejeni kot nalašč za opazovanje in fotografiranje. Uspeli smo posneti Jupiter in Saturn.

  Preberi več …

 • Nova različica QArv: 2.1.0
  Slika za novico

  V zadnjih nekaj letih se je nabralo več drobnih popravkov, pred kratkim pa se jim je pridružil tudi češki prevod. QArv dobite na običajnem mestu, uporabniki distribucije Arch Linux pa ga najdete na AUR.

 • Zahod Sonca za Triglavom ob obratu
  Slika za novico

  Tudi letos smo snemali zahod Sonca za Triglavom. Vreme nam je bilo naklonjeno in tokrat smo dogajanje posneli v 4K tehniki.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Člani ADV smo v številčno močni postavi priredili opazovanje za množico skoraj petdesetih osnovnošolcev. Na Kurešček smo pripreljali in postavili kar pet teleskopov, da otroci niso predolgo čakali na pogled skozi okular.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Na travniku pred planinskim domom na Kalu nad Dolom pri Hrastniku smo se na pobudo slovenske astronomske revije Spika med 13. in 15. oktobrom zbrali amaterski astronomi. Srečanja smo se udeležili tudi člani ADV, skupaj z našim teleskopom za opazovanje Sonca znamke Lunt in teleskopom newtonovega tipa na Dobsonovi postavitvi z ljubkovalnim imenom Cika.

  Preberi več …