Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Novice

  • Slika za novico

    Emisijske meglice, v katerih nastajajo nove zvezde (H II področja, kot je na primer Orionova meglica), svetijo v karakteristični rdeči svetlobi z valovno dolžino 656,3 nm (črta H-alfa), ki jo naše oči že precej slabo zaznavajo. Senzorji digitalnih fotoaparatov so tako svetlobo sicer sposobni zaznati, vendar fotoaparati običajno vsebujejo tudi filter (t.i. IR cut-off filter), ki to področje odreže, da so nastale fotografije bolj podobne temu, kar vidi naše oko. Pri astrofotografiji se zato pogosto uporabljajo predelane naprave, ki tega filtra ne vsebujejo, kar poveča občutljivost za H-alfa svetlobo.

    Preberi več …

  • Čudoviti Mars
    Slika za novico

    V bližini opozicije in dneva, ko nam je bil najbliže od leta 2003, smo uspeli najti tudi trenutek, da smo posneli Mars in pri tem testirali našo novo pridobitev – korektor disperzije. Na naše presenečenje smo na posnetkih zabeležili tudi vrtenje Marsa, zato smo pripravili tudi kratko animacijo, na kateri je to lepo vidno.

    Preberi več …

  • Opazovanje Perzeidov z LivadaLAB
    Slika za novico

    V soboto, 11. 8. 2018, smo se odzvali vabilu projekta LivadaLAB k skupnemu opazovanju vrhunca letošnjega meteorskega roja Perzeidov.

    Preberi več …

  • Lunin mrk 27. julija 2018
    Slika za novico

    Zvečer 27. 7. 2018 je bil v Sloveniji viden popoln Lunin mrk, prvi po 28. 9. 2015. Mrk je potekal od vzhoda Lune ob 20:33 do konca polsenčne faze ob 1:28. Popolna faza, ko je Luna povsem v Zemljini senci, je bila med 21:30 in 23:13, maksimum mrka pa ob 22:21.

    Preberi več …

  • Planeti ob solsticiju
    Slika za novico

    V letošnjem poletju so planeti Jupiter, Saturn in Mars razporejeni kot nalašč za opazovanje in fotografiranje. Uspeli smo posneti Jupiter in Saturn.

    Preberi več …

  • Nova različica QArv: 2.1.0
    Slika za novico

    V zadnjih nekaj letih se je nabralo več drobnih popravkov, pred kratkim pa se jim je pridružil tudi češki prevod. QArv dobite na običajnem mestu, uporabniki distribucije Arch Linux pa ga najdete na AUR.

  • Zahod Sonca za Triglavom ob obratu
    Slika za novico

    Tudi letos smo snemali zahod Sonca za Triglavom. Vreme nam je bilo naklonjeno in tokrat smo dogajanje posneli v 4K tehniki.

    Preberi več …

  • Slika za novico

    Člani ADV smo v številčno močni postavi priredili opazovanje za množico skoraj petdesetih osnovnošolcev. Na Kurešček smo pripreljali in postavili kar pet teleskopov, da otroci niso predolgo čakali na pogled skozi okular.

    Preberi več …