Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Novice

 • Nova različica QArv: 2.1.0
  Slika za novico

  V zadnjih nekaj letih se je nabralo več drobnih popravkov, pred kratkim pa se jim je pridružil tudi češki prevod. QArv dobite na običajnem mestu, uporabniki distribucije Arch Linux pa ga najdete na AUR.

 • Zahod Sonca za Triglavom ob obratu
  Slika za novico

  Tudi letos smo snemali zahod Sonca za Triglavom. Vreme nam je bilo naklonjeno in tokrat smo dogajanje posneli v 4K tehniki.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Člani ADV smo v številčno močni postavi priredili opazovanje za množico skoraj petdesetih osnovnošolcev. Na Kurešček smo pripreljali in postavili kar pet teleskopov, da otroci niso predolgo čakali na pogled skozi okular.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Na travniku pred planinskim domom na Kalu nad Dolom pri Hrastniku smo se na pobudo slovenske astronomske revije Spika med 13. in 15. oktobrom zbrali amaterski astronomi. Srečanja smo se udeležili tudi člani ADV, skupaj z našim teleskopom za opazovanje Sonca znamke Lunt in teleskopom newtonovega tipa na Dobsonovi postavitvi z ljubkovalnim imenom Cika.

  Preberi več …

 • NVO gre v šolo – OŠ Brinje, Grosuplje
  Slika za novico

  Člani ADV smo se na Osnovni šoli Brinje udeležili dogodka NVO gre v šolo, kjer so mnoge nevladne organizacije predstavile svoje delo učencem. Znašli smo se v pestri druščini lovcev, reševalcev, rokoborcev in drugih zgodnjega vstajanja voljnih čudakov. Našo dejavnost smo predstavili petim skupinam učencev zadnje triade. Vsaki skupini smo v šolsko uro dolgi predstavitvi povedali nekaj o astronomiji, za češnjo na torti pa smo jih popeljali na šolsko igrišče, kjer smo bili razpostavili teleskopa, skozi katera si je bilo moč ogledali Sonce v vidni in H-alfa svetlobi. Tekom dopoldneva smo radovedni mladeži odgovorili tudi na mnoga vprašanja.

  Po koncu uradnega dela dogodka se je praktični del predstavitve sprevrgel v javno opazovanje, na katerem so si Sonce lahko ogledali še drugi učenci, njihovi starši ter marsikateri naključni mimoidoči.

 • Ta razburljivi dan ali Sonce mrkne
  Slika za novico

  Del ADV ekipe v postavi Dejan, Ida, Martin in Nastja se je pridružil vsesplošnemu romanju narodov na ogled popolnega Sončevega mrka v ZDA 21. 8. 2017. Ob upoštevanju vremenskih spremenljivk smo si kot najbolj ustrezen kraj opazovanja izbrali lokacijo ob rezervoarju Boysen v bližini kraja Shoshoni (Wyoming), ki se je odlično obnesla.

  Sledi prvoosebni opis tega posebnega dne.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Kljub temu, da se Sonce počasi, a nezadržno pomika proti minimumu svoje aktivnosti v tem ciklu, nam občasno postreže s kakšno poslastico. Ena izmed njih je bila velikanska pega AR2665, ki smo jo ujeli 10. 7. 2017 precej na sredini Sončeve ploskve. Teden kasneje smo jo opazovali povsem na robu, kjer smo si lahko ogledali tudi prominence, ki jih je povzročala, žal pa se nahajamo preveč južno, da bi lahko vizualno opazili tudi severni sij, ki ga je povzročila v Zemljini ionosferi.

  Preberi več …

 • Nočnosvetleči oblaki
  Slika za novico

  Dne 2. julija 2017 so se iz večjega dela Evrope, tudi iz Slovenije, videli nočnosvetleči oblaki (ang. noctilucent clouds, NLC). Sliko, na kateri so vidni v obliki šibke bele tančice tik nad obzorjem, je posnel Dejan iz Ljubljane ob 4:10 zjutraj.

  Preberi več …