Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Predavanja

Društvo že vrsto let prireja redna tedenska predavanja iz astronomije. Predavanja zaobjemajo široko paleto tem s področja astronomije in so namenjena vsem, ki jih astronomija zanima. Potekajo v času šolskega leta, od oktobra do konca maja. Za udeležbo na predavanjih ni potrebno posebno predznanje, saj posvečanje specifičnim temam vedno pospremimo tudi s sprotno razlago osnov. Tako lahko tisti, ki z astronomijo še niso poglobljeno seznanjeni, sproti pridobijo potrebno znanje. Predavanja trajajo uro in pol. Dopolnjujemo jih z astronomskimi opazovanji, ki jih izvedemo v terminu predavanj, če to le dopuščajo vremenske in nebesne razmere.

Skupini za predavanja

Če vas predavanja zanimajo, se lahko pridružite eni od spodaj navedenih skupin. Spored predavanj v obeh skupinah je zelo podoben; do manjših razlik pride le zaradi praznikov ali obveznosti predavateljev. Urnik za obe skupini je na voljo tule.

Skupina Repatice in kometi

Predavanja potekajo na Gimnaziji Šentvid v Ljubljani, ob sredah ob 19h. Društvo prispeva predavatelje, sicer pa je skupina povsem samoorganizirana in vselej odprta za nove slušatelje. Pred obiskom se ni treba prijaviti, vpisati ali na kakršenkoli način najaviti: dovolj je, da se ob pravem času znajdete na pravem kraju. Zbirno mesto je pri službenem vhodu v Gimnazijo Šentvid (zemljevid). Za gimnazijo je veliko parkirišče, tako da tja brez težav prispete tudi z avtomobilom. Priporočamo, da ste na zbirnem mestu nekaj minut pred 19. uro, saj je ob večernem času vstop v gimnazijo mogoč le s ključem, zato se skupina zbere zunaj stavbe, nato pa skupaj odidemo do predavalnice.

V primeru lepega vremena namesto predavanja izvedemo astronomsko opazovanje na šolskem observatoriju na strehi gimnazije.

Skupina na Univerzi za tretje življenjsko obdobje

Predavanja potekajo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, ob četrtkih ob 18h. Predavalnica se nahaja na Poljanski ulici 6 v Ljubljani (zemljevid). Ker je lokacija v središču mesta, kjer je parkiranje lahko težavno, priporočamo, da pridete peš ali se poslužite javnega prevoza. Za udeležbo na predavanjih morate biti vpisani v študijski program na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Več informacij o tem dobite na njihovi spletni strani.

V primeru lepega vremena namesto predavanja izvedemo astronomsko opazovanje s teleskopom, ki ga ima Univerza in ga za opazovanje odnesemo na kako primerno mesto v bližini.