Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Zvezde padajo – javno opazovanje

Tudi letos smo se odzvali vabilu Zavoda Bob in popestrili dogodek Zvezde padajo (druženje ob opazovanju Perzeidov) na zeleni površini LivadaLAB z našimi teleskopi.

Udeleženci so si z zanimanjem ogledovali Jupiter in Saturn, tresenje barjanskih tal pa je prepričalo tudi skeptike, da jih ne zavajamo s kazanjem fotografij.

Najbolj navdušenim smo med drugim pokazali tudi M57 (meglica Obroček), M22 (kroglasta kopica v Strelcu), Albireo (dvojna zvezda v Labodu) in Andromedino galaksijo ter jih z laserjem popeljali po najbolj znanih ozvezdjih. Po vzhodu skoraj polne Lune smo si poblizu ogledali tudi njene kraterje, žal pa nam je njena močna svetloba poslabšala možnosti za opazovanje utrinkov, tako da smo jih tekom večera opazili le nekaj.

Največja zanimivost večera je bil pojav "so-lun", svetlih točk na obeh straneh Lune na oddaljenosti 22 kotnih stopinj, ki nastaneta zaradi loma svetlobe na ledenih kristalčkih v visokih oblakih (cirusih). Ta pojav je v hladnejših delih leta dokaj pogost ob Soncu (nastanejo mavrična sosonca), Luna pa mora biti dovolj polna, da jih opazimo s prostim očesom.

Luna in njeni soluni

Po ena so-luna se pojavi na vsaki strani Lune, na oddaljenosti 22 kotnih stopinj (približno širina ene pedi pri iztegnjeni roki).

Po zaključku opazovanja smo morali opremo temeljito posušiti, saj je bila zračna vlaga na Barju precej visoka in so se teleskopi kar preznojili.