Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Čudoviti Mars

V bližini opozicije in dneva, ko nam je bil najbliže od leta 2003, smo uspeli najti tudi trenutek, da smo posneli Mars in pri tem testirali našo novo pridobitev – korektor disperzije. Na naše presenečenje smo na posnetkih zabeležili tudi vrtenje Marsa, zato smo pripravili tudi kratko animacijo, na kateri je to lepo vidno.

Pozno zvečer 4. 8. 2018 sva se odločila, da je bila napoved seeinga preprosto prelepa, da bi priložnost izpustila, in sva jo izkoristila za snemanje Marsa. Prav tako sva želela preizkusiti novi optični element, ki izniči sicer ob opazovanju planetov skozi Zemljino atmosfero vedno prisotno barvno disperzijo.

Na montažo Skywatcher EQ6 sva postavila teleskop Newton Skywatcher 20 cm f/5, med 5x Barlowo lečo in barvno kamero Basler acA1300-30gc pa vstavila še korektor disperzije. Ta je setavljen iz dveh prizem, ki ju vsako posebej obrnemo tako, da na robovih planeta ne opazimo več rdečega in modrega roba. To je med opazovanjem na oko nekoliko lažje doseči, saj se z obračanjem prizem premika tudi lokacija slike, kar pri uporabi kamere pomeni, da planet pobegne s senzorja. S tem sva imela kar nekaj težav, vendar se bomo s prihodnjo uporabo gotovo še izurili.

Posnela sva 7 posnetkov, ki smo jih obdelali z domačo programsko opremo (QArv, Arif, Lycklig in Kinky) in združili v posamezne slike. Med posameznimi posnetki je bil najboljši zadnji, na katerem je vidnih največ podrobnosti.

Mars

Najboljši posnetek tega večera.

Ker počasi ponehuje peščeni vihar, v katero je bilo več mesecev zavito površje Marsa, lahko končno spet opazimo njegove površinske značilnosti. Na sliki je lepo vidna južna polarna kapa, proti sredini ploskve pa tudi druge strukture na površju (od leve proti desni temno Syrtis Major, svetlo Arabia, temno Acidalia).

Med obdelavo slik smo na naše presenečenje ugotovili, da je tudi v tem kratkem času moč opaziti vrtenje planeta, ki se sicer okoli svoje osi obrne v dobrih 24 urah. Iz posnetkov, ki sva jih posnela v roku 20 minut, smo sestavili tudi spodnjo animacijo vrtenja. Preračunali smo, da se Mars v pol ure obrne za dobrih šest stopinj.

vrtenje Marsa

Animacija vrtenja Marsa.

Prisotna: Andrej, Ida
Lokacija: Observatorij Šentvid