Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Komet C/2020 F3 NEOWISE

Letošnje poletje nam je popestril prvi komet, ki je bil po dolgem času viden s prostim očesom, in sicer na severni polobli najsvetlejši od leta 1997. Sprva smo ga lahko opazovali zgodaj zjutraj, kasneje pa je bil viden tudi zvečer.

Komet C/2020 F3 NEOWISE so odkrili marca 2020, najbliže Soncu (v perihelij) pa je prišel 3. julija.

V začetku julija smo ga lahko videli zjutraj pod Kapelo, ko je bil hvaležna tarča za oko ob pomanjkanju nočnosvetlečih oblakov. Tedaj je imel rep na oko in skozi daljnogled oranžno barvo, ki je posledica žarenja natrijevih ionov, obrnjen pa je bil z jedrom naravnost proti tlom.

Kasneje se je po nebu premaknil od Kapele proti Velikemu vozu, tako da smo ga lahko opazovali tudi ob večerih. Videti je bilo mogoče njegov plinski rep ter razcepljenost v njegovem prašnem repu. Prašni rep je običajno zakrivljen, saj je sestavljen iz delcev prahu in ledu, ki jih jedro kometa pušča za seboj v svoji orbiti. Plinski rep pa sestavljajo ionizirani plini in je zaradi vpliva Sončevega vetra usmerjen naravnost stran od Sonca.

Z oddaljevanjem od Sonca je aktivnost jedra upadla, oranžna barva repa zbledela in do izraza je prišla zelena barva kome, ki je posledica žarenja ogljikovega monoksida in dvoatomnega ogljika.

Komet je okoli perihelija dosegel svetlost 1. magnitude, najbliže Zemlji pa je bil 23. julija, ko je bil že znatno šibkejši. Po tem datumu je hitro zbledel in do konca meseca praktično ni bil več viden s prostim očesom.

Za nekatere od opazovalcev, ki smo se ob kar nekaj priložnostih zbrali na šentviškem observatoriju, je bil to prvi res čudovit komet, resnično viden s prostim očesom. Drugi pa so se veselo spominjali izjemnega kometa Hale-Bopp leta 1997, na katere jih je prizor spomnil.

Gibanje kometa na zvezdnem ozadju. Posnel: Oskar, 13. 7. 2020.