Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Novice

 • Nočnosvetleči oblaki – sezona 2020
  Slika za novico

  Nočnosvetleči oziroma noktilucentni oblaki (NLC) so najvišji oblaki v zemljini atmosferi (82–84 km nad površjem), vidimo pa jih šele jih ko je Sonce med 6 in 16° pod obzorjem in so nižje plasti atmosfere že v senci. Običajno jih je moč opazovati med 50 in 65 stopinjami geografske širine v lokalnem poletju (na severni polobli med majem in avgustom, najintenzivnejši so okoli solsticija), občasno pa se spustijo tudi do naših krajev. Letošnja sezona je bila odlična, iz Ljubljane (45 °S) smo jih lahko opazovali kar nekajkrat.

  Preberi več …

 • Komet C/2020 F3 NEOWISE
  Slika za novico

  Letošnje poletje nam je popestril prvi komet, ki je bil po dolgem času viden s prostim očesom, in sicer na severni polobli najsvetlejši od leta 1997. Sprva smo ga lahko opazovali zgodaj zjutraj, kasneje pa je bil viden tudi zvečer.

  Preberi več …

 • Okultacija Venere z Luno 19. junija 2020
  Slika za novico

  Čeprav nas beseda okultacija hitro spomni na okultnost, v astronomskem smislu ti besedi nimata nobene povezave. Okultacija je astronomski dogodek, ko nam bližje nebesno telo zastre pogled na bolj oddaljeno. Luna na nebu zaseda precejšnje vidno polje in tako vsak trenutek zastira pogled na več zvezd. Bolj pozorni zato postanemo šele, če so v okultaciji udeleženi drugi objekti, recimo planeti ali Sonce. Pri tokratnem dogodku je z gledišča Zemlje Luna zakrila Venero, posebnost opazovanja iz naših krajev pa je bila, da je bilo iz severnih krajev Slovenije prekritje popolno, iz južnih pa zgolj neznatno.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Letos smo se po nekaj letih spet uspeli udeležiti Spikinega srečanja, tokrat pod imenom Moravške noči astronomije. Slovenski ljubitelji astronomije smo se zbrali na vrhu Limbarske gore 5. oktobra, pri cerkvi, ki dogodku primerno ni bila osvetljena z reflektorji.

  Preberi več …

 • Zvezde padajo – javno opazovanje
  Slika za novico

  Tudi letos smo se odzvali vabilu Zavoda Bob in popestrili dogodek Zvezde padajo (druženje ob opazovanju Perzeidov) na zeleni površini LivadaLAB z našimi teleskopi.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Emisijske meglice, v katerih nastajajo nove zvezde (H II področja, kot je na primer Orionova meglica), svetijo v karakteristični rdeči svetlobi z valovno dolžino 656,3 nm (črta H-alfa), ki jo naše oči že precej slabo zaznavajo. Senzorji digitalnih fotoaparatov so tako svetlobo sicer sposobni zaznati, vendar fotoaparati običajno vsebujejo tudi filter (t.i. IR cut-off filter), ki to področje odreže, da so nastale fotografije bolj podobne temu, kar vidi naše oko. Pri astrofotografiji se zato pogosto uporabljajo predelane naprave, ki tega filtra ne vsebujejo, kar poveča občutljivost za H-alfa svetlobo.

  Preberi več …

 • Čudoviti Mars
  Slika za novico

  V bližini opozicije in dneva, ko nam je bil najbliže od leta 2003, smo uspeli najti tudi trenutek, da smo posneli Mars in pri tem testirali našo novo pridobitev – korektor disperzije. Na naše presenečenje smo na posnetkih zabeležili tudi vrtenje Marsa, zato smo pripravili tudi kratko animacijo, na kateri je to lepo vidno.

  Preberi več …

 • Opazovanje Perzeidov z LivadaLAB
  Slika za novico

  V soboto, 11. 8. 2018, smo se odzvali vabilu projekta LivadaLAB k skupnemu opazovanju vrhunca letošnjega meteorskega roja Perzeidov.

  Preberi več …