Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Orionova meglica s predelanim Canon EOS M

Emisijske meglice, v katerih nastajajo nove zvezde (H II področja, kot je na primer Orionova meglica), svetijo v karakteristični rdeči svetlobi z valovno dolžino 656,3 nm (črta H-alfa), ki jo naše oči že precej slabo zaznavajo. Senzorji digitalnih fotoaparatov so tako svetlobo sicer sposobni zaznati, vendar fotoaparati običajno vsebujejo tudi filter (t.i. IR cut-off filter), ki to področje odreže, da so nastale fotografije bolj podobne temu, kar vidi naše oko. Pri astrofotografiji se zato pogosto uporabljajo predelane naprave, ki tega filtra ne vsebujejo, kar poveča občutljivost za H-alfa svetlobo.

Na ta način smo v našem društvu predelali fotoaparat Canon EOS M. Napravo smo odprli in s senzorja bolj ali manj previdno sneli filter.

Pri testnem fotografiranju notranjosti observatorija so vse slike pričakovano pridobile rdeč nadih. Za pravi test pa smo fotografirali staro znanko, Orionovo meglico.

Fotoaparat smo pritrdili na teleskop Skywatcher Newton D=200 mm f/5, za sledenje smo uporabili stojalo EQ6. Zaradi širokega razpona svetlosti med posameznimi deli meglice smo uporabili tehniko HDR. Iz 108 slik z raznimi časi ekspozicije in nastavitvami ISO je Martin sestavil končno fotografijo.

M42

Orionova meglica (M42) s predelanim fotoaparatom Canon EOS M. Šentvid, 25. februar 2019.