Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Opazovanje Perzeidov z LivadaLAB

V soboto, 11. 8. 2018, smo se odzvali vabilu projekta LivadaLAB k skupnemu opazovanju vrhunca letošnjega meteorskega roja Perzeidov.

LivadaLAB je zanimiv projekt snovanja mestne zelene površine za mlade, kjer so si poleg druženja ob opazovanju meteorskega roja zaželeli tudi strokovne razlage opazovanih pojavov. Kljub ne najboljši vremenski napovedi smo se opremljeni s teleskopom Newton 15 cm f/5 in stojalom EQ3 odpravili na polje blizu gostilne Livada, kjer smo se namestili na mehkih barjanskih tleh.

Medtem, ko smo z enim očesom oprezali za utrinki, smo med drevesnimi vejami lovili planete, da so si jih obiskovalci lahko ogledali v teleskopu. Zahvaljujoč tresočim se barjanskim tlem, ki so odražala vsak korak v okolici dvajsetih metrov, smo uspeli vse obiskovalce prepričati, da res gledajo objekte na nebu in ne le sličic, ki bi jih mi vstavili med leče.

Eden od članov projekta je prinesel tudi svoj teleskop, manjši refraktor, katerega sliko smo lahko primerjali z našo. Prav tako smo mu z veseljem razložili nekaj osnov, za katere smo že pozabili, da niso vsem tako samoumevne, kot so nam (npr. zakaj slika v teleskopu drsi, kako jo izostrimo, kako izračunamo povečavo, zakaj poleti ne moremo videti zimskih ozvezdij, ...).

Prijeten večer je nekoliko pokvarilo le dejstvo, da razen nekaj svetlih izjem Perzeidov praktično nismo videli. Temu je poleg precejšnje oblačnosti žal gotovo botrovalo tudi ljubljansko svetlobno onesnaženje, ki je utopilo številne šibkejše utrinke.

Nekaj podob z opazovanja (avtor fotografij je Martin Gladović):

Poleženi opazovalci
Posedeni opazovalci
Strašilo in kres