Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Zvezde spet padajo

Po letu premora, ko je zaradi izrednih razmer srečanje odpadlo, smo se letos zopet odzvali vabilu Zavoda Bob in se skupaj s teleskopom udeležili dogodka Zvezde padajo. Zavod Srečanje organizira vsako poletje v sredini avgusta, ko lahko na nočnem nebu opazujemo utrinke Perzeide.

Zainteresiranim obiskovalcem dogodka smo kljub za opazovanje ne najbolj ugodnim razmeram uspeli razkazati glavne zanimivosti avgustovskega neba: večerna planeta Jupiter in Saturn, nekaj najlepših kopic, meglic, dvojne zvezde v Labodu in Liri ter galaksijo v Andromedi. Skozi koprene, značilne za Ljubljansko barje, smo slutili tudi Rimsko cesto. Med opazovanjem smo bili seveda vseskozi na preži tudi za utrinki Perzeidi, in v dobrih treh urah opazovanja smo bili nagrajeni z nekaj res svetlimi bolidi. Proti koncu srečanja smo dočakali tudi vzhod Plejad. Med opazovanjem so se razvile številne debate o astronomiji in raziskovanju vesolja, obiskovalci pa so bili spet navdušeni nad astronomskim dogodkom.

kompozit utrinkov

Kompozit utrinkov in drugih nebesnih objektov, ki smo jih ujeli v slabih dveh urah opazovanja. V levem spodnjem kotu nebo razsvetljuje Jupiter.