Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Novice

  • Slika za novico

    Slika predstavlja nebo v področju radijskih valov, točneje pri frekvenci vodikove črte – 1420 MHz. Podatke sta zajela, obdelala in narisala Oskar Mlakar in Nejc Kotnik, dijaka Gimnazije Šentvid, in sicer v okviru svoje raziskovalne naloge pod mentorstvom Klemna Blokarja in Andreja Lajovica. Za opazovanje neba sta uporabila radijski teleskop ŠPPRT/PAART, ki stoji na strehi gimnazije. Po nam znanih podatkih je to prva v Sloveniji posneta slika neba v tem frekvenčnem področju.

    Preberi več …

  • Lunin mrk
    Slika za novico

    V zgodnjih urah ponedeljka, 28. 9. 2015, smo po več kot štirih letih lahko ponovno opazovali popoln Lunin mrk. V Ljubljani je še do polnoči kazalo zares slabo z vremenom, nato pa se je zgodil nenaden preobrat, nebo se je v kakih dvajsetih minutah popolnoma zjasnilo in preostanek noči je bil kristalno jasen. Andrej in Klemen sva izkoristila priložnost in za celo noč zaposlila našo kamero Basler acA1300-30gc. V dobrih štirih urah se je nabralo za več kot 15.000 posnetkov, iz katerih smo kasneje sestavili animacijo.

    Preberi več …

  • H-alfa panorama Sonca z 8. avgusta 2015
    Slika za novico

    Po več kot letu dni smo uspeli posneti novo visokoločljivo sliko Sonca v H-alfa svetlobi. Na sliki lahko vidimo dve skupini peg in čudovite protuberance, posebej lepo pa so na Sončevi površini opazni filamenti, ki jih lahko izvrstno opazujemo v H-alfa svetlobi. Končni panoramski posnetek je zložen iz 19 slik posameznih kosov površine pri veliki povečavi ter 9 slik kosov obrobe, kjer smo za večjo vidnost protuberanc povečali čas ekspozicije.

    Preberi več …

  • Spikino srečanje ljubiteljev astronomije
    Slika za novico

    Člani ADV smo se nameravali udeležiti Spikinega srečanja 19.9.2015, a je bilo na žalost odpovedano. Vseeno se nas je nekaj astronomov zbralo na polju na Pristavi pri Stični, kjer smo se podružili in kakšno rekli.

    Preberi več …

  • Slika za novico

    V ADV smo na svet spravili prvo karto v slovenskem jeziku, ki vsebuje vse svetlejše nebesne objekte globokega neba.

    Karta je nastala zaradi želje imeti zbirko vseh relevantnih nebesnih objektov na enem mestu. Takšen pripomoček smo že nekaj časa hudo pogrešali, a ni kazalo, da bi bil kje že na voljo, zato smo ga naposled naredili sami.

    Dvostranska karta velikosti A3 na eni strani prikazuje svetlejše nebesne objekte, ki jih je moč videti z običajnim daljnogledom ali manjšim teleskopom, na drugi strani pa vse objekte Messierjevega, Caldwellovega in M+M kataloga ter še nekaj zanimivejših objektov iz drugih katalogov (NGC, Collinder). Na karti so še kratka navodila z razlago nekaterih osnovnih pojmov ter tabela s seznamom objektov Messierjevega, Caldwellovega ter M+M kataloga.

    Tiskan izvod lahko naročite na info@ad-vega.si.

    Več informacij o karti dobite pod kategorijo Publikacije ali na tejle neposredni povezavi.

  • Nova različica QArv
    Slika za novico

    Novi QArv z izboljšano odzivnostjo in zanesljivostjo snemanja, boljšo podporo za barvne kamere, možnostjo sprotne obdelave slik in še nekaj drugih malenkosti ima dovolj spremenjeno drobovje, da si zasluži oznako 2.0. Dobite ga na običajnem mestu, uporabniki distribucije Arch Linux pa ga najdete na AUR.

  • Slika za novico

    S svojim znanjem in sredstvi smo člani ADV astronomskemu krožku Gimnazije Šentvid (AKGŠ) pomagali na strehi šole postaviti radijski teleskop za sprejem vodikove črte na 1420 MHz.

    Projekt smo načrtovali tako, da je teleskop cenovno dostopen, a za svojo ceno (pod evrskim tisočakom) čim bolj dovršen. Teleskop smo zasnovali okoli predloge, ki jo je izdelal Marcus Leech, a smo jo dodobra izboljšali. Če vas zanimajo podrobnosti o gradnji radijskega teleskopa, si lahko preberete članek.

  • Obljavljena prva različica QArv

    Bolje pozno kot nikoli.

    QArv, naš program za krmiljenje ethernet kamer, že lep čas uspešno uporabljamo in skrajni čas je za "označeno" različico. Različica 1.0.0 pri nas deluje stabilno in podpira paleto kamer; če vaša ne deluje, nam to brez odlašanja sporočite.

    Koda je sicer na razpolago že od začetka razvoja na spletni strani Gitorious. Dandanašnji je v modi, da pri tem tudi ostane, a programerska sekcija ADV se skuša držati tradicije, zato je QArv zdaj na voljo tudi v bolj običajni obliki. Kmalu se lahko nadejamo tudi paketov za distribucije Ubuntu, Gentoo in Arch Linux.