Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Opazovanje za učence Waldorfske osnovne šole

Člani ADV smo v številčno močni postavi priredili opazovanje za množico skoraj petdesetih osnovnošolcev. Na Kurešček smo pripreljali in postavili kar pet teleskopov, da otroci niso predolgo čakali na pogled skozi okular.

Opazovanje smo po obveznih splošnih napotkih pričeli tako, da smo vse teleskope uperili v mlado Luno. Ta je za opazovanje zelo hvaležen objekt, saj kar prekipeva od množice detajlov, ki so na dosegu vsakih oči. Med opazovanjem Meseca se je dovolj stemnilo, da smo z laserjem lahko pokazali glavna ozvezdja in se malce orientirali po nebu. V nadaljevanju smo skozi teleskope pokazali precej razsutih in kroglastih kopic, galaksij in tudi kakšno planetarno meglico. Med opazovanjem se je izoblikovala manjša skupina, ki si je najsvetlejše zanimivosti ogledala tudi z daljnogledi. Učenci so se vseskozi zelo dobro držali zastavljenih navodil, zato je vse potekalo gladko in najbolj zainteresirani so spoznali prenekateri objekt. Opazovanje smo zaključili z ogledom Jupitra.

Po zaključku rednega dela programa, ko je šolarje avtobus odpeljal v dolino, je tudi društvena ekipa prišla na svoj račun in z opazovanjem smo nadaljevali pozno v noč. Ob tako lepem vremenu je na tako toplo pomladansko noč opazovanje na prostem pravi užitek! Berenikini kodri pa postrežejo s toliko galaksijami, da jih ne gre preštevati …

Fotografija opazovanja