Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Teleskop na Kredarici

Naše astronomsko društvo je leta 2016 kupilo in v gorsko postojanko na Kredarici pripeljalo teleskop, ki si ga astronomi, ki postojansko obiščejo, odtlej lahko izposodijo in tako izkoristijo priložnost za opazovanje s te edinstvene lokacije.

Kredarica

Zakaj Kredarica?

Planinski dom na Kredarici leži na nadmorski višini 2515 m in je s tem najvišja gorska postojanka v Sloveniji. Zaradi tako visoke lege naredi svetloba iz vesolja znatno krajšo pot skozi atmosfero, preden prispe do opazovalca. S tem zaobidemo nizke dele atmosfere, ki so za astronome najbolj neugodni, saj se v njih zgodi največ neljubih pojavov kot sta sipanje svetlobe ter lom na nehomogenostih. Slika v teleskopu je zato na velikih nadmorskih višinah čistejša in bolj stabilna. Opazovalna lokacija poleg tega leži sredi Triglavskega narodnega parka, zato v bližnji okolici ni velikih naselij, ki bi povzročala znatno svetlobno onesnaženje (čeprav se tudi tu na žalost poznajo vplivi nekaterih mest, zlasti v smeri Italije).

O teleskopu

Teleskop je Newtonskega tipa na Dobsonovi montaži. Premer zrcala je 254 mm, goriščna razdalja pa 1270 mm (f/5). Posebnost teleskopa je, da je njegova konstrukcija v celoti izdelana iz kovine, kar mu omogoča, da "preživi" velike spremembe v temperaturi in vlažnosti, ki so specifične za Kredarico. Na teleskopu smo po nakupu izvedli nekaj modifikacij, s katerimi smo popravili težave v njegovi zasnovi (prestavitev fokuserja, dodane stabilizacijske noge, dodano pritrdišče za iskalni daljnogled). Nosilno konstrukcijo smo obdali s cevjo iz blaga, ki preprečuje prehudo prašenje optike v času, ko je teleskop shranjen.

Teleskop sprejema okularje premera 2" in 1,25" (za slednje je treba uporabiti nastavek, ki je priložen teleskopu).

Explore Scientific Dobson 254 mm

Ob teleskopu je kovček z naslednjo opremo:

 • iskalo (enocevni daljnogled, ki se ga pritrdi na gornji obroč teleskopa)
 • okular 25 mm (2", navidezno polje 70°)
 • okular 10 mm (1,25", navidezno polje 70°)
 • Barlowa leča 2× (1,25")
 • Laserski kolimator
 • zvezdna karta ADV
 • LED lučka (bela)
 • dnevnik opazovanj

Potrebno predznanje in oprema

Za uspešno opazovanje so potrebne izkušnje rokovanja s teleskopi tipa Dobson. Upravljanje s teleskopom je namreč ročno, brez motorjev ali go-to tehnologije – želene objekte morate znati poiskati sami s pomočjo zvezdne karte in iskala na teleskopu.

Zaradi specifik dotične montaže in teleskopa je pred vsakim opazovanjem treba nujno izvesti poravnavo optične osi (kolimacijo), saj se ta med prenašanjem teleskopa iz shrambe na opazovališče dokaj zanesljivo "podre". Kolimacija je za uspešno opazovanje praktično neobhodna in se jo izvede z laserskim kolimatorjem, ki se nahaja v kovčku z opremo.

Priporočena dodatna oprema za opazovanje:

 • Naglavna svetilka z rdečo svetlobo.
 • Veliko toplih oblačil. Noči na Kredarici so tudi sredi poletja zelo mrzle, in ker je astronomsko opazovanje statična dejavnost, telo le stežka nadomesti izgubljeno toploto. Z oblačili nikar ne skoparite, če ne želite, da mraz naredi predčasen konec vašemu opazovanju!
 • Daljnogled. Čeprav ni nujno potreben, je iskanje objektov s teleskopom precej lažje, če jih poprej najdete z daljnogledom.

Kako do teleskopa?

Če si želite teleskop izposoditi za opazovanje, nam pišite na elektronski naslov info@ad-vega.si. Priporočamo, da v stik z nami stopite vsaj nekaj dni pred načrtovanim opazovanjem. V odgovoru vam bomo posredovali podrobnejše informacije glede dostopa do teleskopa, navodila za njegovo uporabo ter obrazec za popis opreme.

Dostop do teleskopa je v sezoni, ko koča obratuje, zagotovljen; izven sezone pa je njegova razpoložljivost odvisna od količine snega.

Teleskop je društvo priskrbelo iz lastnih sredstev v upanju, da bo zavzetim astronomom omogočilo pogled v nočno nebo s te edinstvene lokacije v Sloveniji. Uporaba teleskopa je zato brezplačna. A ker je treba tudi takšno napravo vzdrževati, je vseeno zelo zaželeno, da ob izposoji – če je to le v vaši moči – namenite prostovoljni prispevek društvu. Predlagan znesek prispevka je 20 €. Prostovoljne prispevke za vzdrževanje in nakup dodatne opreme lahko nakažete na račun društva.

Vodeni ogledi

V društvu na vašo željo organiziramo vodene oglede za skupine do 15 ljudi. Cena na skupino je od 500 € naprej. Poizvedovanja pošljite na info@ad-vega.si.