Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Zvezdna karta – zanimivosti za daljnogled/manjši teleskop

Naročilo karte: info@ad-vega.si.

Zvezdna karta – velika slika

Zvezdna karta – zanimivosti za daljnogled/manjši teleskop je prva karta v slovenskem jeziku, ki vsebuje vse svetlejše nebesne objekte globokega neba. Naredili smo jo, ker smo jo sami zelo pogrešali – lahko pa koristi tudi VAM.

Res sem vesel, da se tudi v digitalni dobi, ko je vse na dosegu klika miške ali dotika zaslona, še najdejo ljudje, ki verjamejo v tiskane medije. In čeprav bo za poglobljeno spoznavanje vesolja potrebno uporabiti druge vire, sem prepričan, da bo (je?) »šentviška« zvezdna karta postala nepogrešljiv pripomoček marsikaterega ljubitelja zvezdnega neba.

Gorazd Bizjan; Spika, marec 2015

Kaj je na karti?

Na eni strani karte so prikazane zvezde (najsvetlejše zvezde so označene tudi z imenom), ozvezdja ter zanimivi nebesni objekti, ki jih je moč videti z daljnogledom ali manjšim teleskopom. Gre za svetlejše objekte, med katerimi najdete galaksije, meglice, razsute in kroglaste kopice ter dvojne zvezde. Ta stran karte je namenjena tako začetnikom kot tudi izkušenejšim astronomom, ki radi opazujejo z optičnimi napravami s širokim vidnim poljem. Za opazovanje teh objektov zadostuje že povsem običajen daljnogled, ki ga marsikdo že ima doma!

Na tej strani karte so narisane tudi štiri različno obarvane črte, ki prikazujejo obzorje na tipičen večer pomladi, poletja, jeseni in zime. S pomočjo teh črt je mogoče približno določiti, kateri objekti so vidni v danem trenutku ter kje na nebu se nahajajo.

Izsek s karte

Izsek s prve strani zvezdne karte. Poleg že naštetega je vidna tudi zelena črta, s katero je označena ekliptika ter črtkana oranžna črta, s katero je nakazan asterizem Zimski šesterokotnik. Z modrim ozadjem je prikazan potek Rimske ceste.

Na drugi strani karte so v podrobnejšo shemo vrisani vsi objekti Messierjevega, Caldwellovega in M+M kataloga ter še nekaj zanimivejših objektov iz drugih katalogov (NGC, Collinder). Ta stran je namenjena zahtevnejšim astronomom, saj vsebuje tudi objekte, ki so pretemni, da bi jih videli z manjšimi optičnimi napravami. Pod karto se nahaja tabela, ki omogoča pretvorbo med oznakami objektov v zgoraj omenjenih katalogih, vsebuje pa tudi podatke o magnitudah objektov.

Izsek tabele

Izsek iz tabele na drugi strani karte. Z zvezdicami označeni objekti pripadajo M+M katalogu.

Na karti so še kratka navodila z razlago nekaterih osnovnih pojmov ter tabela s seznamom objektov Messierjevega, Caldwellovega ter M+M kataloga. Kliknite na spodnji sliki za podrobnejši ogled:

Prva stran karte Prva stran karte

Zakaj ravno takšna karta?

Na karti smo želeli zbrati vse relevantne nebesne objekte na enem mestu, in to v preprosti različici valjne projekcije. To sicer pomeni očitno popačitev karte nad in pod deklinacijo ±50°, a popačenju se pri preslikavi ukrivljene nebesne krogle na ploščat papir pač ni mogoče izogniti.

Karta ima prednosti in slabosti pred vrtljivo zvezdno karto. Prednost je preglednost: med uporabo ni potrebe po obračanju, po nekajkratni uporabi pride na dan njena enostavnost. Na njej je celotno zvezdno nebo, torej tudi Veliki in Mali Magellanov oblak ter drugi objekti južnega neba. Glavni slabosti glede na vrtljivo zvezdno sta velika deformacija ob polih ter dejstvo, da si je nekoliko težje predstavljati strani neba in s tem orientacijo ozvezdij ter časovno prisotnost nebesnih objektov nad obzorjem.

A na karti so označene raznobarvne črte obzorja za vse letne čase ob 22 h po CET (zimski čas) in z malo vaje se hitro znajdemo, tako prostorsko kot časovno. Karta je za lažjo predstavo osenčena glede na vidnost neba za opazovalca na naših geografskih širinah (okoli 46° S). Na beli podlagi je prikazan del neba, ki nikoli ne zaide, sivo osenčen osrednji pas označuje območje, kjer zvezde vzhajajo in zahajajo, temno sivo osenčeni spodnji del pa iz naših krajev ni viden nikoli.

Zakaj tiskana verzija karte, če imamo bolj natančne digitalne karte?

Uporaba tiskane karte je v mnogo pogledih enostavnejša: za premik z enega konca karte na drugega moramo le prestaviti pogled; tudi kadar imamo karto dovolj oddaljeno, da jo celo zajamemo s pogledom, so podrobnosti še vedno berljive. Karta deluje vedno in povsod – brez baterij – in kar je še pomembnejše: tiskana karta v kombinaciji z rdečo svetilko mnogo manj zmoti prilagoditev na temo kot pa zaslon računalnika, tablice ali telefona.

Karta je velikosti A3. Je plastificirana in tako odporna na vlago, dež, sneg … Po njej lahko pišete, rišete s flomastrom in nato napisano izbrišete. Stran s svetlejšimi objekti je z malo spretnosti dovolj dobro učilo za iskanje objektov z daljnogledom ali teleskopom. Karta lahko služi za načrtovanje časovne in prostorske strategije opazovanj, tudi za Messierjeve in M+M maratone.

Na vašo željo zvezdno karto natisnemo tudi na večje ceradno platno (2 m × 1 m), odporno na vodo, UV sevanje ter abrazijo (delce, ki jih raznaša veter, …).

Karta na ceradnem platnu

Zvezdna karta, natisnjena na ceradnem platnu. Izvod karte imamo že več kot leto obešen na zunanji steni observatorija na Gimnaziji Šentvid, saj je tako vedno pri roki med opazovanji. Karta se je izkazala za odličen didaktični pripomoček.

Kakšna je cena in kako naročiti?

Cena karte velikosti A3 je 7 €. Okvirna cena velike karte na ceradnem platnu je 100 € (odvisno od velikosti).

Za naročilo pošljite elektronsko pošto na naslov info@ad-vega.si.

Informacije o publikaciji

Zvezdna karta – zanimivosti za daljnogled/manjši teleskop

Avtorji: Klemen Blokar, Andrej Lajovic in Zorko Vičar
Izdalo Astronomsko društvo Vega – Ljubljana, 2015.
ISBN: 978-961-281-675-9

Karta je prirejena po http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MessierStarChart.svg in http://en.wikipedia.org/wiki/File:CaldwellStarChart.svg (avtor Jim Cornmell). Na razpolago je pod licenco Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0).