Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Novice

 • Severni sij nad Slovenijo
  Slika za novico

  V zadnjih šestih mesecih je nebo nad Slovenijo dvakrat opazno zažarelo v svetlobi severnega sija oziroma aurore borealis. Poleg izjemne geomagnetne nevihte 10. maja 2024 je nebo sijalo rdeče tudi 5. novembra 2023.

  Preberi več …

 • Supernova v galaksiji Vetrnica (M101)
  Slika za novico

  V enem od spiralnih krakov galaksije M101 (v ozvezdju Velikega medveda) so 19. maja letos odkrili supernovo. Tri dni pozneje smo jo slikali tudi s šentviškega observatorija.

  Preberi več …

 • Dve senci na Jupitru
  Slika za novico

  Zadnji mesec zvečer na nebu spet kraljujeta Jupiter in Saturn, ki se pojavita ob prvem mraku in zaideta okoli polnoči. Jasen večer 4. oktobra 2021 smo izkoristili za fotografski test naše nove pridobitve – stebrička za teleskop na šentviškem observatoriju. Posneli smo Jupiter, katerega ploskev sta ravno krasili senci dveh izmed njegovih štirih velikih lun, ki so bile sicer strumno postrojene v vrsto na obeh straneh planeta.

  Preberi več …

 • Zvezde spet padajo
  Slika za novico

  Po letu premora, ko je zaradi izrednih razmer srečanje odpadlo, smo se letos zopet odzvali vabilu Zavoda Bob in se skupaj s teleskopom udeležili dogodka Zvezde padajo. Zavod Srečanje organizira vsako poletje v sredini avgusta, ko lahko na nočnem nebu opazujemo utrinke Perzeide.

  Preberi več …

 • Nočnosvetleči oblaki – sezona 2020
  Slika za novico

  Nočnosvetleči oziroma noktilucentni oblaki (NLC) so najvišji oblaki v zemljini atmosferi (82–84 km nad površjem), vidimo pa jih šele jih ko je Sonce med 6 in 16° pod obzorjem in so nižje plasti atmosfere že v senci. Običajno jih je moč opazovati med 50 in 65 stopinjami geografske širine v lokalnem poletju (na severni polobli med majem in avgustom, najintenzivnejši so okoli solsticija), občasno pa se spustijo tudi do naših krajev. Letošnja sezona je bila odlična, iz Ljubljane (45 °S) smo jih lahko opazovali kar nekajkrat.

  Preberi več …

 • Komet C/2020 F3 NEOWISE
  Slika za novico

  Letošnje poletje nam je popestril prvi komet, ki je bil po dolgem času viden s prostim očesom, in sicer na severni polobli najsvetlejši od leta 1997. Sprva smo ga lahko opazovali zgodaj zjutraj, kasneje pa je bil viden tudi zvečer.

  Preberi več …

 • Okultacija Venere z Luno 19. junija 2020
  Slika za novico

  Čeprav nas beseda okultacija hitro spomni na okultnost, v astronomskem smislu ti besedi nimata nobene povezave. Okultacija je astronomski dogodek, ko nam bližje nebesno telo zastre pogled na bolj oddaljeno. Luna na nebu zaseda precejšnje vidno polje in tako vsak trenutek zastira pogled na več zvezd. Bolj pozorni zato postanemo šele, če so v okultaciji udeleženi drugi objekti, recimo planeti ali Sonce. Pri tokratnem dogodku je z gledišča Zemlje Luna zakrila Venero, posebnost opazovanja iz naših krajev pa je bila, da je bilo iz severnih krajev Slovenije prekritje popolno, iz južnih pa zgolj neznatno.

  Preberi več …

 • Slika za novico

  Letos smo se po nekaj letih spet uspeli udeležiti Spikinega srečanja, tokrat pod imenom Moravške noči astronomije. Slovenski ljubitelji astronomije smo se zbrali na vrhu Limbarske gore 5. oktobra, pri cerkvi, ki dogodku primerno ni bila osvetljena z reflektorji.

  Preberi več …