Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Supernova v galaksiji Vetrnica (M101)

V enem od spiralnih krakov galaksije M101 (v ozvezdju Velikega medveda) so 19. maja letos odkrili supernovo. Tri dni pozneje smo jo slikali tudi s šentviškega observatorija.

Supernovo SN 2023ixf je odkril japonski lovec na supernove Koichi Itagaki, čeprav so kasneje opazili njeno prisotnost tudi na dva dni starejših slikah posentih na Zwicky Transient Facility. Klasificirana je kot supernova tipa II, kar pomeni, da pride do eksplozije ostarele masivne zvezde zaradi kolapsa njenega jedra. V tem primeru ocenjujejo, da je umrla rdeča nadorjakinja z maso okoli 15 mas Sonca, na njenem mestu pa je ostala najverjetneje nevtronska zvezda (za nastanek črne luknje je tipično potrebna masa prvotne zvezde nad 20 mas Sonca).

Ta supernova je Zemlji najbližja opažena od leta 2014, oddaljena je 21 milijonov svetlobnih let. V trenutku odkritja so ji izmerili magnitudo 14,9, na noč nastanka naše fotografije pa že magnitudo 11. Do časa objave tega članka magnituda ostaja precej konstantna.

V teleskopih nadobudnih opazovalcev bo predvidoma vidna še nekaj mesecev, kot svetla točka v enem od krakov M101, ki je svetlejša celo od jedra galaksije. Družbo ji dela še ena svetla regija HII v bližini.

supernova-m101

Fotografija supernove SN 2023ixf (označena z rdečim križcem) v galaksiji Vetrnica (M101), 23. maj 2023. Zložil jo je Martin iz 12 posnetkov s časom osvetlitve po 30 s pri ISO 6400.

oprema: montaža Skywatcher EQ6, teleskop Newton Skywatcher 20 cm f/5, fotoaparat Canon EOS M brez IR filtra

prisotni: vsi

lokacija: Observatorij Šentvid