Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Novice

  • Slika za novico

    Na travniku pred planinskim domom na Kalu nad Dolom pri Hrastniku smo se na pobudo slovenske astronomske revije Spika med 13. in 15. oktobrom zbrali amaterski astronomi. Srečanja smo se udeležili tudi člani ADV, skupaj z našim teleskopom za opazovanje Sonca znamke Lunt in teleskopom newtonovega tipa na Dobsonovi postavitvi z ljubkovalnim imenom Cika.

    Preberi več …

  • NVO gre v šolo – OŠ Brinje, Grosuplje
    Slika za novico

    Člani ADV smo se na Osnovni šoli Brinje udeležili dogodka NVO gre v šolo, kjer so mnoge nevladne organizacije predstavile svoje delo učencem. Znašli smo se v pestri druščini lovcev, reševalcev, rokoborcev in drugih zgodnjega vstajanja voljnih čudakov. Našo dejavnost smo predstavili petim skupinam učencev zadnje triade. Vsaki skupini smo v šolsko uro dolgi predstavitvi povedali nekaj o astronomiji, za češnjo na torti pa smo jih popeljali na šolsko igrišče, kjer smo bili razpostavili teleskopa, skozi katera si je bilo moč ogledali Sonce v vidni in H-alfa svetlobi. Tekom dopoldneva smo radovedni mladeži odgovorili tudi na mnoga vprašanja.

    Po koncu uradnega dela dogodka se je praktični del predstavitve sprevrgel v javno opazovanje, na katerem so si Sonce lahko ogledali še drugi učenci, njihovi starši ter marsikateri naključni mimoidoči.

  • Ta razburljivi dan ali Sonce mrkne
    Slika za novico

    Del ADV ekipe v postavi Dejan, Ida, Martin in Nastja se je pridružil vsesplošnemu romanju narodov na ogled popolnega Sončevega mrka v ZDA 21. 8. 2017. Ob upoštevanju vremenskih spremenljivk smo si kot najbolj ustrezen kraj opazovanja izbrali lokacijo ob rezervoarju Boysen v bližini kraja Shoshoni (Wyoming), ki se je odlično obnesla.

    Sledi prvoosebni opis tega posebnega dne.

    Preberi več …

  • Slika za novico

    Kljub temu, da se Sonce počasi, a nezadržno pomika proti minimumu svoje aktivnosti v tem ciklu, nam občasno postreže s kakšno poslastico. Ena izmed njih je bila velikanska pega AR2665, ki smo jo ujeli 10. 7. 2017 precej na sredini Sončeve ploskve. Teden kasneje smo jo opazovali povsem na robu, kjer smo si lahko ogledali tudi prominence, ki jih je povzročala, žal pa se nahajamo preveč južno, da bi lahko vizualno opazili tudi severni sij, ki ga je povzročila v Zemljini ionosferi.

    Preberi več …

  • Nočnosvetleči oblaki
    Slika za novico

    Dne 2. julija 2017 so se iz večjega dela Evrope, tudi iz Slovenije, videli nočnosvetleči oblaki (ang. noctilucent clouds, NLC). Sliko, na kateri so vidni v obliki šibke bele tančice tik nad obzorjem, je posnel Dejan iz Ljubljane ob 4:10 zjutraj.

    Preberi več …

  • Zahod Sonca za Triglavom ob obratu
    Slika za novico

    Kot vsako leto smo tudi letos poskusili srečo s snemanjem zahoda Sonca za Triglavom. Ob poletnem Sončevem obratu namreč lahko s strehe Gimnazije Šentvid vidimo Sonce, ki se skrije za silhueto naše najvišje gore in se za hip spet pokaže na drugi strani, preden se končno skrije za skromno prgišče uric, ki jih astronomom nameni na najkrajšo noč v letu.

    Preberi več …

  • Prispevek na konferenci EMS 2016
    Slika za novico

    Člani astronomska društva Vega – Ljubljana smo za konferenco evropskega meteorološkega združenja (EMS) predstavili prispevek o odprtih podatkovnih formatih in prostih standardih. Konferenca je letos potekala v Trstu in naš prispevek je na njej predstavil Klemen Blokar. Slovenski povzetek prispevka in predstavitev (v angleščini) si lahko ogledate tule.

  • Tudi ljudje oddajamo radijske valove
    Slika za novico

    Z radijskim teleskopom je mogoče narediti zanimiv eksperiment, ki pokaže, da – čeprav na to običajno ne pomislimo – smo tudi ljudje izvor radijskih valov. Če človek stopi v snop antene radijskega teleskopa, se nivo merjenega signala po celem frekvenčnem območju opazno dvigne. Takšen eksperiment smo nedavno izvedli z radijskim teleskopom na Gimnaziji Šentvid.

    Preberi več …