Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Spikino srečanje ljubiteljev astronomije 2019

Letos smo se po nekaj letih spet uspeli udeležiti Spikinega srečanja, tokrat pod imenom Moravške noči astronomije. Slovenski ljubitelji astronomije smo se zbrali na vrhu Limbarske gore 5. oktobra, pri cerkvi, ki dogodku primerno ni bila osvetljena z reflektorji.

Srečanje smo začeli že zgodaj popoldne, po uvodnem nagovoru župana Moravč smo na hitro postavili teleskop za opazovanje Sonca (Lunt) in nekateri srečni opazovalci so si med podečimi se oblaki uspeli ogledati rdečo Sončevo ploščico in njeno granulacijo.

Opazovanje Sonca

Nekateri obiskovalci so si uspeli pogledati Sonce skozi našega Lunta.

Nato so sledila predavanja povabljenih strokovnjakov, prvi je govoril Milan Balažic, o filozofiji astronomije in o najbolj znanem Moravčanu – Juriju Vegi.

Bolj slikovno podkrepljeno predavanje je pripravila dr. Andreja Gomboc, ki nam je predstavila, kaj vse se je spremenilo v raziskovanju vesolja, odkar so pred 100 leti ustanovili Mednarodno astronomsko zvezo (IAU). Med drugim so potrdili, da so galaksije, ki jih vidimo na nebu, izven naše Galaksije; ugotovili, kaj so zvezde in na kakšen način proizvajajo energijo; odkrili preko 3000 planetov; poslali sonde na oddaljenost več kot 20 milijard km od Zemlje ter zaznali gravitacijske valove. Zaključila je z zanimivim pomislekom o tem, kako so se spremenila vprašanja, ki se nam v astronomiji porajajo, na primer iz "Kaj je vesolje?" v "Ali obstaja več kot eno vesolje?" ter iz "Ali Einsteinova teorija drži?" v "Kje Einsteinova teorija odpove?".

Na koncu je še Andrej Guštin predstavil akcijo "Poimenujemo slovenski eksoplanet", v okviru katere se zbirajo predlogi za poimenovanje eksoplaneta WASP-38b in njegove matične zvezde v Herkulu. Planet je plinasti orjak z obhodno dobo nekaj dni, odkrili pa so ga leta 2012. V sklopu akcije je razpisan tudi izziv posneti svetlobno krivuljo planeta, s čimer se amaterski astronomi trenutno še trudijo.

Med čakanjem na prihod noči smo eni od obiskovalk pomagali sestavili teleskop, ki ga je kupila pred dolgimi leti in nikoli sestavila. Naposled smo skozenj pogledali vzhajajočo Luno, pri čemer nas ni zmotilo nekaj kapelj dežja.

Potem smo si ogledali še predstavitev v napihljivem planetariju, kombinacijo filmske projekcije in digitalnega planetarija. Žal smo si bili precej enotni, da digitalni projektor z lečo ni najboljša naprava za projiciranje zvezd, saj ne omogoča prikaza razpona njihovih svetlosti, kot to zmorejo namenske naprave, in je zato precej težko prepoznati tudi najbolj znana ozvezdja.

Napihljivi planetarij

Prenosni napihljivi planetarij.

Ko se je znočilo, smo končno prišli do opazovalnega dela srečanja. Po nekaj letih smo ponovno srečali teleskop z največjim zrcalom v Sloveniji, ki se je pripeljal na prikolici za staro Katrco. Žal se je med opazovanjem pri njem nabrala precejšnja vrsta, zato sami skozenj tokrat nismo uspeli pogledati.

Prihod največjega slovenskega teleskopa

Največji slovenski teleskop s svojim prevoznim sredstvom.

Odlično prosojnost med preganjajočimi se oblaki smo izkoristili za opazovanje skozi teleskop na Dobsonovski postavitvi s 40-centimetrskim zrcalom (f/4,5) Astronomskega društva Labod, ki smo ga srečali na polju in že po nekaj minutah dodobra prenastavili njegovo optiko (zrcalo je bilo pomaknjeno preveč v dno cevi in zato z enim od okularjev nismo mogli doseči gorišča). Dobro se je ujel z našimi okularji Explore Scientific, slika pa je bila opazno svetlejša kot v naši sorodni, a malo manjši Ciki. Skupaj z maloštevilnimi preostalimi obiskovalci smo si ogledali Jupiter (žal je bilo ozračje zelo nemirno), Andromedino galaksijo (s čudovitima spremljevalnima galaksijama), M27 (skoraj presvetla za opazovanje detajlov!), M57, M13, planetarno meglico Heliks, meglico Tančico in še kaj drugega.

Naposled so nas oblaki in hlad pregnali v gostilno na topel čaj in obaro v družbi astronoma iz Višnjana, ki nam je razložil marsikaj zanimivega o sledenju asteroidov. Okoli polnoči smo se odpravili proti domu, astronomi, ki so še ostali na lokaciji, pa so kasneje poročali o čudoviti zjasnitvi kmalu po našem odhodu...

Udeleženci: Andrej, Dejan, Ida, Klemen