Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Lunin mrk

V zgodnjih urah ponedeljka, 28. 9. 2015, smo po več kot štirih letih lahko ponovno opazovali popoln Lunin mrk. V Ljubljani je še do polnoči kazalo zares slabo z vremenom, nato pa se je zgodil nenaden preobrat, nebo se je v kakih dvajsetih minutah popolnoma zjasnilo in preostanek noči je bil kristalno jasen. Andrej in Klemen sva izkoristila priložnost in za celo noč zaposlila našo kamero Basler acA1300-30gc. V dobrih štirih urah se je nabralo za več kot 15.000 posnetkov, iz katerih smo kasneje sestavili animacijo.

Posnetek lepo pokaže, da Luna ni šla čisto skozi sredino Zemljine sence: v popolni fazi mrka je ena stran Lune občutno svetlejša od druge. Zanimivo je tudi opaziti, kako drugačne barve je Luna proti koncu mrka, ko se popolna faza že neha. V primerjavi z začetkom animacije je namreč bistveno bolj rumenkasta, saj je bila takrat že nizko nad obzorjem in so se modrikaste komponente svetlobe na dolgi poti skozi Zemljino atmosfero izgubile s sipanjem. Natanko isti pojav – sipanje med dolgim potovanjem svetlobe skozi atmosfero – je razlog, da se Luna med popolno fazo obarva intenzivno oranžno.

Na posnetku se nekajkrat zazdi, kot bi senca Zemlje malenkostno »poskočila« – gre za artefakt, ki je nastal zato, ker je bilo treba na kameri nenehno spreminjati čas osvetlitve, saj so različne faze mrka različno svetle. Med popolno fazo je videti tudi nekaj pikic, ki se premikajo po sliki: ne gre za zvezde, temveč za presvetle oz. neodzivne piksle na kameri. Proti jutru se je preko Lune zapodilo tudi nekaj oblakov (na koncu posnetka).

Uporabljena oprema:

  • CCD kamera Basler acA1300-30gc
  • teleskop Celestron akromat 8 cm, f/5
  • fokalni reducer
  • montaža SkyWatcher EQ6

Prisotni: Andrej, Klemen, Dejan, Nastja