Astronomsko društvo Vega – Ljubljana

Odprti podatkovni formati: kako posredovati informacije o vremenu in podnebju vsakomur

Prispevek je bil predstavljen na konferenci Evropskega združenja meteorologov 2016 v Trstu.

Napredek na področju računalnikov in omrežij ponuja izjemne priložnosti za napredne napovedi vremena, obširne podatkovne zbirke in druge z vremenom povezane vsebine. V dobi interneta postajajo takšne vsebine vedno bolj dostopne in zastavlja se vprašanje, kako jih čim uspešneje posredovati uporabnikom. Ni namreč pomembno le kakšne podatke ponudimo, temveč tudi kako to storimo. V primeru digitalnih vsebin so podatkovni formati tisti, ki v veliki meri določajo omenjeni kako.

Lastniški (angl.: proprietary) formati so mikavni: običajno so objavljalcem informacij na razpolago tukaj in zdaj in na prvi pogled se zdijo učinkoviti. Toda izkaže se, da so lahko huda ovira pri doseganju dovoljšnjega dela javnosti. Razlog ni le cena programja, ki je potrebno za njihovo dekodiranje – mnogo proizvajalcev ponuja zastonjske različice programov, ki znajo takšne formate odpreti; glavni razlog je, da se lastniške rešitve zelo počasi prilagajajo novim okoljem, ki se pojavljajo v digitalni sferi. Večina ljudi verjetno še predobro pozna frustrirajočo izkušnjo tega, da na pametnem telefonu prejmejo elektronsko pošto s pripetim dokumentom, ki ga nato ne morejo odpreti. Če pomislimo, iz kako različnih okolij dostopamo do spletnih vsebin – Android, iOS, Linux in mnoge druge nišne rešitve, kot na primer FirefoxOS – in kako hitro narašča njihova uporaba, postane jasno, da bodo takšne nevšečnosti vedno bolj pogoste.

Edini način, da se približamo prav vsakomur z dostopom do spleta, je, da uporabljamo odprte in z lastništvom neobremenjene podatkovne formate. Na tak način nikogar ne izključimo že vnaprej; vsako novo okolje lahko ponudi aplikacije, ki znajo dekodirati in prikazati podatke. Četudi se pomislek morda ne zdi pomemben v kontekstu vremenskih produktov, namenjenih za specifične stranke, pa je toliko bolj pomemben v kontekstu državnih meteoroloških zavodov, ki opravljajo javne storitve za državljane. Ne gre zanemariti tudi dejstva, da je cilj vsakogar, ki poskuša obveščati javnost o podnebnih spremembah in njihovih vplivih, da doseže kar največji krog ljudi.

Meteorološka skupnost se mora zavedati problema podatkovnih formatov in ga jemati z vso resnostjo. Cilj naše predstavitve je ponuditi vodila pri izbiri formatov za specifične skupine podatkov ter pokazati primere dobrih in slabih praks. Dotaknili se bomo tudi vprašanja, kaj storiti, če za določen primer ne uspemo najti primernega odprtega formata.

Predstavitev

Kliknite na sliko za ogled predstavitve. Vsebina predstavitve je v angleščini.